Skip to content

Balington

Balington

This family home underwent a full house renovation, turning multiple tired spaces into beautifully comfortable areas. Every room in this house was renovated, including the backyard, which was converted into a functional yet stylish alfresco area.

“We were really impressed with the professionalism and execution of the project by the team at Adesso Building Renovations. They are highly efficient, easy to communicate with, and definitely know their craft. Highly recommended to anyone looking to renovate their home.

Adesso Drone Balington Square
Balington Dining And Kitchen Renovation Built By Adesso Building Renovations
Balington Kitchen Renovation Built By Adesso Building Renovations
Balington Bathroom Renovation Built By Adesso Building Renovations
Balington Alfresco Renovation Built By Adesso Building Renovations
Balington Pool To Alfresco Entertaining By Adesso Building Renovations
Balington Pool Area Built By Adesso Building Renovations
Balington Pool To Balinese Bungalow Renovation Built By Adesso Building Renovations Square
Balington Balinese Bungalow Renovation Built By Adesso Building Renovations

BATHROOM & ENSUITE

We began this full house renovation with the bathroom and ensuite renovations. The existing fixtures and fittings – the toilet, vanity & shower – were removed. We removed all the wall and floor tiles, followed by the wall and ceiling sheeting.

 

Next, we demolished the existing internal wall to create a wider window opening. This ran the full width of the room, allowing maximum internal light. The existing plumbing to the shower was capped off and we relocated all the pipework for the new location of the vanity.

 

Sliding windows were installed and new villa board was added to the walls and plasterboard for the ceiling. Before the tilers were on-site, we applied two coats of waterproofing membrane. They installed the large floor and wall tiles alongside an elegant feature mosaic to complement the large mirror.

 

The client chose a wall-hung basin and benchtop made from Caeser Stone that ran from wall to wall, as well as a new toilet and basin bowl above the counter, complete with new tapware. The bathroom renovation was finished with fresh paint throughout and PVC plantation shutters.

KITCHEN & LIVING

The original timber kitchen and dining area were 35 years old and had a small sliding door and window leading to the backyard. The ceiling had original chandelier lights with old-style internal archways and outdated floor tiles.

 

To begin, we removed the kitchen, ceiling, existing window, and sliding door. We demolished the external brick walls and installed a new steel lintel Ibeam. Next, we installed the new sliding stacker doors to create a large open space and maximize natural light. The original internal archways in the home were removed and squared to modernise the entryways throughout. A new plasterboard ceiling and LED downlights were installed.

 

The kitchen itself was polyurethane with stone benchtops and stainless-steel appliances. The layout was redesigned with an island benchtop and breakfast bar, complete with a sink. The oven and stove were relocated from their original positions to be in a more functionally accessible spot.

 

Additional full-height glass pantry doors with internal lighting and power facilities were installed. For the flooring, we used 600 x 600mm porcelain floor tiles throughout the kitchen and dining area, leading to the outdoor verandah. This created an expansive indoor-outdoor feel. The job was completed with fresh paint, roller blinds and curtains concealed under a pelmet.

BACKYARD & ALFRESCO AREA

The backyard renovation started by excavating the turf and pouring an 8m x 6m concrete slab. We installed an insulated pergola, fitted with downlights and electric remote-control blinds and finally 600 x 600mm porcelain floor tiles.

 

The border coping tiles in the pool needed to be replaced and we removed the original, rusted fence and replaced it with 12mm-thick, frameless glass, creating a more expansive feel for the whole backyard.

 

Finally, we cement-rendered the existing brick fence and installed a hardwood Balinese hut with Merbau timber decking. Our Balinese-inspired pool area, complemented by a new undercover dining & entertaining space, delivered exactly what our clients asked for; their very own resort-style haven.

Before and After

Move the arrow from left to right to see the transformation from old to new.

Interested in ADESSO renovating your next project?